2019 03 20 Mecanoo reveals alternative proposal for Hengli International Headquarters

Mecanoo reveals alternative proposal for Hengli International Headquarters in Shenzhen

Project updates
20.03.2019

Ranked as one of the cities with the most skyscrapers, Shenzhen is the epitome of a contemporary megalopolis. In this dense urban context, the city’s policies focus on the quality of public life and innovative green design. The Hengli Group Headquarters will host the world's largest weaving enterprise in a Shenzhen Bay landmark, displaying the company’s culture in line with the new ambitious urban policies.

Mecanoo’s design is a composition of two volumes with a commercial plinth. The top two levels of the lower building are fused to the 238 m high tower. The volumes contract and expand to accommodate public space and vegetation on different levels. The plinth is ‘carved out’ to create a sense of scale and increase permeability at ground level. A lively meeting point, the ground floor urban square leads to the main entrances and links the pedestrian routes through the site.

This square is open to a sunken plaza which provides access to the metro and to two underground parking levels. Together, square and plaza connect the shops and catering facilities from different levels, easing customer access.

Above the ground level plaza, the two buildings extend progressively towards each other, and connect at the 5th and 6th level, providing shelter from the subtropical climate. On top of the 5th level is a generous outdoor space surrounded by stepped green terraces.

This level celebrates the city’s outdoor lifestyle with a restaurant, shops and leisure areas overseeing the city. Above this floor, the tower steps back gradually with a series of green roofs and terraces, connecting the users to nature and offering panoramic views of Shenzhen Bay. Cascading down the facade, vegetation will purify the air and improve the indoor environment.

Housing the Hengli Group Headquarters, the tower is mainly occupied by offices and three storeys of cultural facilities. A shopping mall with dedicated spaces for concerts and events takes up the 3rd and 4thfloor while the 5th level houses a museum. The lower volume is dedicated to commerce, featuring retail areas, restaurants, cafes and a generous atrium for various events.

Programme: Jury's 1st place selection in the competition design for the development of a 11, 900 m2 site with a 238 m high tower of 106,190 m2 including offices, commercial spaces, and cultural facilities. 

Links