Ede-Wageningen Train Station

Ede-Wageningen Train Station

Ede, Netherlands

Discipline

Size: 15,000 m2
Status: Ongoing
Project Design: 2014 - 2016
Project Realisation: 2018 - 2025
Address: Stationsplein 6, 6711PN Ede
Client: ProRail, NS, Municipality of Ede.
+ Show more

Project description

The Ede-Wageningen Train Station has been the main transportation hub for the cities of Ede and Wageningen. The new striking multimodal station, designed to accommodate the growing number of passengers and provide expanded services and facilities, also serves as the gateway to the Veluwe National Park. The design for the station area draws inspiration from the landscape, the topography and the former monumental Johan Willem Frisokazerne compound.

Situated within the slopes of the moraine between the Veluwe Massif and the Gelderse Valley, the building is carefully integrated into its surroundings. The stepped timber canopy gives the station's roof a unique and vibrant image, covering the platforms, and providing shelter while allowing diffused daylight to filter through freely. Circulation routes are intuitive, covered and well-organised while the station is seamlessly integrated into the existing network of streets and roads, separating slow and fast traffic.

Together with the clock tower, the roof serves as the station’s hallmark, consisting of 23 triangles of laminated spruce wood beams 27 meters long, 2 meters high and 30 centimetres wide. Triangular skylights are placed arbitrarily over the roof to allow daylight to fall on the platform and in the pedestrian tunnel. The use of natural materials such as wood, stone, glass and metal together with the robust detailing make the design not only durable but also timeless.

The station has been designed for the safety and comfort of travellers. Retail units are located at the south entrance of the pedestrian tunnel that gives access to the platforms. From the platforms, all transport modes can be seen: the station square, bus square, drop-off zone, taxi, and bicycle parking. A large indoor bicycle parking facility has been integrated into the design and can accommodate up to 6,000 bicycles. Through smart arrangement of functions, commuters can easily transfer between different modes of transport.

External links

You may also like