Co-Creation Centre and Nonohouse

Co-Creation Centre and Nonohouse

Delft, Netherlands

Architecture, Office/Research, University/Campus

Size: 300 m2
Status: Ongoing
Project Design: 2018 - 2020
Project Realisation: 2020
Address: Van Den Broekweg 4, 2628 CR Delft
Client: The Green Village

Design Team: Mecanoo, The Green Village, TU Delft, NL GreenLabel, VPdelta, ABT, Si-X.

Programme: Co-Creation Center is the place for research, co-creation and inspiration between companies, municipality and science. The 300m² glass pavilion will be a test case for new and clean building methods, materials, facades and circulation flows while the Nonohouse will show the intake of nitrogen.

Some of the major challenges that we’re facing are a new methodology for NOX emissions, angry farmers, the postponement for thousands of Dutch projects. In addition to the need for the nitrogen reduction, there is also the “PFAS” problem (carbon-fluorine contamination in soil).

Mecanoo, The Green Village, TU Delft, NL GreenLabel and VPdelta have therefore taken the initiative to realise a building that reduces and absorbs harmful nitrogen: The Nonohouse (no-nitrogen, NH3, NOx-house). The Co-Creation Center and Nonohouse are part of The Green Village at the TU Delft campus and will be a test case for new and clean building methods, materials, facades and circulation flows.

Local and natural construction methods will be tested, as well as a nitrogen absorbing water-retaining roof with algae that absorb nitrogen. The building will show the intake of nitrogen using various means, such as moss facades that change color with the variation in air nitrogen concentration.

The first review shows that the Nonohouse will absorb more nitrogen (and also CO2 and particulates) than it will produce. The production of the building materials, the construction itself and the building’s use will be investigated and further developed. As new materials and processes are being tested, the Nonohouse will continue to change.

The building impact on the environment, on the actual nitrogen deposition, the possible recommendations for regulations and the opportunities for a financial business case will also be researched. 

Research will continue on the environmental impact of this building including its impact on regulations and the wider economy. This holistic approach means that the Nonohouse can be a model for the future that causes a reevaluation of legislation, building economics and construction planning.
 

External links

You may also like