22 11 2017 Eurojust Classic beauty in the dune landscape

Eurojust: Classic beauty in the dune landscape

Project updates
22.11.2017

Semi-submerged in an undulating dune landscape lies the new Eurojust headquarters in The Hague, the Netherlands. The team of Mecanoo architecten, RoyalHaskoningDHV and landscape architects DS designed a welcoming and secure building.

The building is an elegant composition of two volumes: the high-rise tower facing the Johan de Wittlaan and the low-rise plinth on the park side. The rhythm of pure white composite facade elements gives the building a timeless, classic beauty. The windows are subtly tilted either horizontally or vertically, thereby reflecting both the sky and the surrounding landscape.

The site on the Johan de Wittlaan creates an extension of the International Zone, placing Eurojust in close proximity to organisations such as OPCW, the World Forum Convention Center and Europol. The site is adjacent to Zorgvliet Park and a residential area. The complexity of the location and the stringent security measures required a carefully integrated design solution.

Inside, visitors are welcomed into a spacious, double height lobby. From the lobby, there is a gradual transition from open spaces to more private areas. A wide staircase, overlooking the dune landscape, descends to the conference centre. The higher levels feature a contemporary office environment that encourages cooperation. Due to the efficient positioning of different security zones, the security features have a minimal impact on the architecture.

As a result, Eurojust is linked to the International Zone by an undulating dune landscape with grassy vegetation and wild flowers. By ingeniously incorporating the security requirements within the landscape design, the building has been given an open character.

The positioning of the two-floor convention centre underground helps to keep the building at a modest scale in relation to its context. The landscape pulls away from the building along the conference lobby area to reveal a lush water wall and bring daylight into the building’s lowest levels.

Links