Villa 4.0

Hilversum, Netherlands

Architecture, Interior, Residential

Size: 542 m2
Status: Completed
Project Design: 2008 - 2009
Project Realisation: 2010 - 2011
Address: Hilversum, the Netherlands
Client: Private

Design Team: Dick van Gameren in collaboration with IDing Interior Design and Michael van Gessel Landscape

Programme: Fourth time renovation of an originally 1967 villa.

Awards: BNA Project of 2012

A bungalow in Naarden built in 1967 was extended and transformed by Dick van Gameren into a contemporary villa. The visionary design led to a timeless house that reflects the personalities and needs of its owners. Previous renovations closed off the original heart of the house from the living space and entrance hall.

The renovation restores the relationship between the landscape and the house that had disappeared over the years. Sustainability also played an important role. This renovation marks the fourth version of the house. Using the existing structure as a basis, the elevations and roofs were updated.

Insulating materials were added and windows and facade elements were replaced. Removing the walls in the centre of the villa created space for a new living hall that overlooks the landscape on four sides.

Two geometric roof constructions with skylights contribute to a spacious and light atmosphere. Adjacent to the living hall, a new glass pavilion extends towards the flowing stream. A fruitful collaboration with various partners ensured the sustainable ambitions of the house were fulfilled.

As part of the garden design by Michael van Gessel, felled trees from the site were stored as firewood for the ultra-efficient wood-burning stove in the kitchen.

A heat pump, solar water heating system and LED lighting address all other energy-intensive requirements such as the heating, cooling, hot water and electricity. IDing designed the timeless interior to echo the architecture.

External links