2014 12 18 Mecanoo designs cycling route in China

Mecanoo designs cycling route in China

Project updates
18.12.2014

Golden Ribbon connects the city of Jiaozuo to the mountains

Like a golden ribbon, a 17.6 kilometre long bicycle route will connect the Northern China city of Jiaozuo to the mountains. The bicycle route, which has been designed by Dutch architecture office Mecanoo, will offer many opportunities for recreation, sports and efficient travel.

In encouraging bicycle use the city aims to contribute to the improvement of public health, air quality and the environment. As such, the new cycle route is intended to act as an example for other cities in China. The project is the outcome of research on innovation in mobility by the University of Shandong and is financed by the World Bank.

Connectivity, comfort and experience

Mecanoo has a broad experience developing mobility solutions, and cycling often plays an important role in these visions. To ensure the cycling route’s success, its trajectory is integrated into the existing infrastructure, running along several attractions and important places within Jiaozuo. Special attention has been paid to the comfort of riding.

Beautiful views of the valley, convenient resting places, and high quality facilities turn cycling along the Golden Ribbon into a unique experience. The cycling route connects to the culture and urban context of the old mining city of Jiaozuo, and fits seamlessly into the landscape and climate of the Yellow River basin.

Yellow Rain tree

The starting point for the design is the local Yellow Rain tree with its beautiful yellow flowers in the autumn. Planting an abundance of these trees along the route clearly marks the trajectory, drawing nature into the urban environment. The five metre wide asphalt cycling path is lined by a distinctive continuous stone edge of locally sourced Taihan schist.

The edge widens at resting places and at the nine pavilions along the route. The larger pavilions host a restaurant, a bicycle rent facility, public showers, and the club house for the cycling association. The pavilions and street furniture are designed as one family and constructed from COR-TEN steel and schist stone. In the perforated steel fences it is possible to distinguish the flowers of the Yellow Rain tree. As a result, the designed elements and nature come together as one coherent, recognisable whole.

Links