Erasmus Campus Student Housing

Rotterdam, Netherlands

Architecture, Residential, University / Campus

Size: 9,000 m2
Status: Completed
Project Design: 2011 - 2016
Project Realisation: 2017 - 2018
Address: Burgemeester Oudlaan, Rotterdam
Client: Cordeel Nederland BV, Zwijndrecht; Bond Development, The Hague

Programme: New-built 281-unit student housing varying from 20 to 40 m2, collective spaces and a rooftop terrace.

The eight-storey complex accommodates 281 studio units for international students. A central courtyard brings light and air into the heart of the building and extends as an internal street, connecting the complex with the campus’s street network. On both ends of the building, this central open space leads to a generous lobby. The courtyard also provides access to individual rooms, the collective study space, a launderette, the concierge’s office and bike parking.

The transparent plinth of the 25-metre-high building contains rooms with areas between 20 and 40 square metres. These units have four-metre-tall ceilings, allowing for the addition of a mezzanine-level sleeping space with a washroom and toilet underneath. The rooms on the upper storeys vary in size from 22 to 24 square metres. On the roof, a collective terrace with a wooden deck and benches offers a meeting place with a generous view of the campus where students can enjoy a drink together, lay in the sun or organize a party.

The student housing complex has a classical subdivision of plinth, body and crown. The facade is wrapped in gold-tinted aluminium panels. Changing daylight creates a play of shadows along the harmonica-like pleated facade panels, which gradually vary from gold to silver when viewed from different angles. To give the building’s crown a subtle accent, the pleated pattern is reversed on the top level.

Next to each window, the aluminium fold protrudes outwards, invisibly integrating acoustically attenuated ventilation. That way, fresh air can enter while traffic noise is blocked. The entire building is circular and was realised within one year, which was made possible by prefabricating the structure and facade elements, including the windows. Thanks to the efficient construction process, the building was ready to accommodate new students by the beginning of the academic year.

External links