Villa BW

Villa BW

Schoorl, Netherlands

Size: 308 m2
Status: Completed
Project Design: 2021
Project Realisation: 2022
Client: Private

Programme: Villa with living room, dining room, kitchen, lounge, master bedroom, bathroom, sauna, office, art room.

Photography: Ossip Architectuurfotografie

The naturally sloping landscape embraces Villa BW, with a building volume characterised by a double-curved roof coupled with an unmistakable expression of the facade. The twisting roof is created as a result of two overlapping shapes. A gable roof is designed on the dune-side, also characteristic of the street scene on the Oorsprongweg. In contrast, a horizontal roofline is designed for the polder-side.

The villa is constructed over three floors, with an additional level within the hood of the roof. Due to the natural course of the terrain and the replenishment of an embankment as a continuation of the dune landscape, the ground floor and basement level at -1 have a direct relationship with the surroundings. Facing southeast the connection with the landscape alongside the sloped garden is enhanced by enclosing two voids with a curtain wall system.

The strong connection between the landscape and the house translates into the expression of the facade and roof cladding with the application of a single natural material, expressed through a custom ceramic tile covering that wraps the entire building. This customised multicoloured glazed tile cladding represents the transitions in the landscape, from dune landscape to polder, and the soil layers, from light to dark.

In the interior, all living spaces are organised around the curtain wall-enclosed voids and an enclosed wood-cladded core. The curtain wall provides transparency and daylight down to the basement levels. The enclosed element-feature of the interior from the basement to the hood of the building accommodates supporting functions. The interior design is completed by beautifully framed views of the surrounding countryside, utilising wooden frames passing through the traditional tile work.

The façade’s colour and appearance plays a part in the transition from dune to polder landscape. The monolithic presence of the building volume is accentuated through the sloping roof surfaces and exterior walls. These are covered with tiles of the same continuous material - multicoloured glazed ceramic tiles. The hue of these tiles forms a coherent whole, making a connection and blending the building into the transformative landscape.

Colour use is consistent with the shades of the environment, ensuring that the villa is absorbed in the changing terrain. The dune and polder landscape in various seasons is mirrored in the design’s colour spectrum consisting of 5 shades of grey, green and blue. The glaze of the tiles is vibrant, glossy and has an iridescent effect, creating a pearlescent appearance on the tiles, also influencing the incidence of light on the appearance of the facade and roof. 

External links

You may also like